Merkle TE 161 DC

Forum za servisiranje bele tehnike
ceda
Expert
Expert
Aparat stigao kod mene od čoveka koji ga je kupio na limundu od neke barabe za 100E(neispravnog). Pri otvaranju zatečeno polomljen deo ploče na kojoj stoji IRF540, prgoreli IGBT-ovi u jednoj grani, proboj diode P6KE180CA i još neke stvarčice i da nedostaje ventilator. Ubačen IRF540 zamenjene ostale stvari i pokušan start preko auto trafoa na negde oko 170VAC pojavio se nagli skok struje. Pregoreli su opet doduše sad samo jedan IGBT. Poskidani IGBT i probano bez snage, i na osciloskopu vidim čudne stvari. Signal na 4-om pinu UC3845 treba da bude testera a dobija se ono što vidite na slici 1, u isto vreme na gejtu odnodno izlazu UC3845(pin 6) dobijamo ono što je na slici 2 umesto lepih četvrtki. Kada dovedem strani napon na IC dobijam dobre oscilograme, šta se u stvari dešava IC se napaja sa gornjeg primarnog kraja transformatora koji radi sa IRF540 i pravi impulse za gejtove IGBT iz nekog razloga taj napon( otprilike oko 13VDC koji se inače dobija preko 15Kohma sa +300VDC nije stabilan nego oscilira u samog IC i u istom ritmu mu pada prag uključenja tako da umesto lepe testere na 4-om pinu imamo ono na slici 1. Ima li neko ideju i dal se neko sretao sa ovakvim slučajem.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
munja2
Expert
Expert
Daj nam druze moj sliku ploce koju radis da pokusamo da ti pomognemo
ceda
Expert
Expert
Evo slike
munja2
Expert
Expert
Ako su ti prvi put popucali IGBT prema gejtu ,menjaj UC3845...na samo formiranje signala za drajvovanje IGBTova uticu i komponente oko samog UC3845 kao i stabilnost napona napajanja samog UC3845....po mom misljenju stavio si i lose IGBTove*ne kvalitetne)....OBAVEZNO proveri i same mrezne elkektrolite koji ne retko izgube kapacitet
ceda
Expert
Expert
Nije stvar u IGBT-ovima već u oscilovanju. Kada dovedem nezavisno napajanje za UC3845 sve radi kako treba ali ako je fabrički pucaju IGBT. U principu ja ću ubaciti pomoćno napajanje za IC ali mislio sam da se neko sreo sa sličnim problemom. Na netu postoji samo jedna šema za ovaj aparat i to crtana i Eagleu na kojoj sam uočio jednu grešku pa sam mislio da je neko ovo imao i rešio. Ako je potrebno da okačim i šemu.
munja2
Expert
Expert
Okaci da vidimo.....sa tim IGBT(novim) i ja imam problem,stavljajuci u indukcije i aparate za varenje.....ali ako ti tvrdis.....daj shemicu
ceda
Expert
Expert
Zajednička tačka katoda D6;+ od C7 ta veza sa gornjim krajem trafoa preko koga se napaja T1 IRF540 je problem, kad se to otkači od trafoa i tu dovede posebno napajanje za U1 sve radi kako treba