Producer/Proizvođač -Panasonic
Model No/Oznake modela -TX-P42X60E
Chassis/Model šasije -
Main board/Matična ploča -
MCU/Procesor -
Eeprom -
Flash -
Audio/Ton -
Tuner analog/digital -
Y-SYS Board -TNPA5830,bufer IC AN16632A
Z-SYS Board -
Y Buffer up/down -
Plasma display/Panel -
Power supply(SMPS)-
Tuner -
Opis kvara i opis poduzetih radnji i merenja na aparatu -
Kad se upali tv crvena led blinka 7x,po service manualu greška na SN boardu TNPA5830.
Svi igbt i diode oko njih su ispravni,ali postoji kratki spoj na diodama oko bufera.Izlazi bufera šta idu na flat vodove panela pokazuju odgovarajuće otpore(nisu u kratkom spoju).Može li to biti u redu a da je bufer ic stradao na napojnim sekcijama?
Na kojim linijama su ove diode(predpostavljam neko od napajanja bufer čipova)
Kako sigurno utvrditi da li su buferi ili jedan od njih neispravni,nemam sheme,teško je sve to ispratiti
[REŠENO] Plazma Panasonic TX-P42X60E 7x led blinka
-
- Expert
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
-
- Expert
7-blik je po dokumebtaciji su/sd - da prevedem 
Bafer gornji ili donji. Kupi bafere pa probaj, mada ja sam menjam te stvari od cipova i meris kratke spojeve prema masi plivajucoj na baffer ploci i izlaznim ekektrodama.
Inace sam ucio sta je " baffer" pojam na fakultetu 1996godine
:lol

Bafer gornji ili donji. Kupi bafere pa probaj, mada ja sam menjam te stvari od cipova i meris kratke spojeve prema masi plivajucoj na baffer ploci i izlaznim ekektrodama.
Inace sam ucio sta je " baffer" pojam na fakultetu 1996godine

-
- Expert
Hvala dell,naručit ću ispravni sn board https://www.ebay.com/itm/283064919207?ul_noapp=true ,čipovi su preskupi za 3 kom,kupim cijelu ploču https://www.ebay.com/itm/1PCS-AN16632A- ... SwFmxabB4v
-
- Stariji član
Sad procitao temu kolega imam bafer,pa ako ste zainteresovani vi se javite.Pozdrav.
-
- Expert
dobio sam ovaj board https://www.ebay.com/itm/283064919207?ul_noapp=true sa ebay ali on je u gorem stanju od moga,mada je saller rekao da je modul ispravan i testiran.
Rekao sam mu da ću mu poslati nazad ploču,ako on plati poštarinu,na šta je on odgovorio da zadržim modul jer neispravan nije vrijedan ni poštarine ni truda oko slanja,samo da mu dam positive feedback
uspoređivao sam sada moju ploču sa ovom sa ebay
I kod ove ploče sa ebay ispravni su svi igbt i diode,ali na nekim izlaznim elektrodama pdp scan čipa imam kratke spojeve ili znatno manje otpore,oko 100 oma,dok su na mojoj ploči otpori oko 990 oma,na svim izlaznim elektrodama,također nema kratkog spoja na liniji VFO tj. VDDH chipova kao ni na liniji VF5V tj. VDD chipova AN16632.
po ovim mjerenjima ključnih komponenti rekao bih da je moj modul čak i ispravan,ali tu je još brdo elektronike,tako da je teško biti siguran u to.
Kad palim plazmu sa mojim modulom,zasvjetli ledicana SN bordu(tako prigušeno da se jedva vidi)u trenutku paljenja,i onda se ugasi,i tad st by led počme da titra crveno 7x.U trnutku paljenja naponi 187V, 15v i 5v trenutak budu dobri a onda pulsiraju ,i onda se aktivira zaštita.
Zanima me ima li ko iskustva može li nešto drugo aktivirati zaštitu iako je(pretpostavka) SN board ispravan,recimo kratki spoj u samom panelu ili neispravno napajanje ili možda nešto treće,da ne ulažem u SN board ako nije do njega.
Hvala
Rekao sam mu da ću mu poslati nazad ploču,ako on plati poštarinu,na šta je on odgovorio da zadržim modul jer neispravan nije vrijedan ni poštarine ni truda oko slanja,samo da mu dam positive feedback
uspoređivao sam sada moju ploču sa ovom sa ebay
I kod ove ploče sa ebay ispravni su svi igbt i diode,ali na nekim izlaznim elektrodama pdp scan čipa imam kratke spojeve ili znatno manje otpore,oko 100 oma,dok su na mojoj ploči otpori oko 990 oma,na svim izlaznim elektrodama,također nema kratkog spoja na liniji VFO tj. VDDH chipova kao ni na liniji VF5V tj. VDD chipova AN16632.
po ovim mjerenjima ključnih komponenti rekao bih da je moj modul čak i ispravan,ali tu je još brdo elektronike,tako da je teško biti siguran u to.
Kad palim plazmu sa mojim modulom,zasvjetli ledicana SN bordu(tako prigušeno da se jedva vidi)u trenutku paljenja,i onda se ugasi,i tad st by led počme da titra crveno 7x.U trnutku paljenja naponi 187V, 15v i 5v trenutak budu dobri a onda pulsiraju ,i onda se aktivira zaštita.
Zanima me ima li ko iskustva može li nešto drugo aktivirati zaštitu iako je(pretpostavka) SN board ispravan,recimo kratki spoj u samom panelu ili neispravno napajanje ili možda nešto treće,da ne ulažem u SN board ako nije do njega.
Hvala
-
- Expert
tiki99 koliko trežiš za TNPA5830?
je li ovo vaš broj tel ili mob. 0646660506,koji je pozivni?
je li ovo vaš broj tel ili mob. 0646660506,koji je pozivni?
-
- Stariji član
Ovo je mobilni,pozivni je +381. Cena 25€.
-
- Expert
Riješeno
Od 2 neispravna SN boarda,,složen jedn funkcionalan
Od 2 neispravna SN boarda,,složen jedn funkcionalan
-
- Expert
Šta se stavlja oko čipa,ja sam stavio ovaj kit otporan na visoke temperature,ali on kad se osuši nije elastičan i ima otpor od 6-7 mega oma,znači nije pravi izolator
Upalio sam tv i probao ga da radi tako par minuta,ali me brine ta vodljivost,ipak su tu visoki pulsirajući naponi
Da li da ostavim tako ili da to skinem i stavim bolji silikon,neki kažu da nije dobar običan silikon,da ima u sebi neku kiselinu.
Šta staviti?
Upalio sam tv i probao ga da radi tako par minuta,ali me brine ta vodljivost,ipak su tu visoki pulsirajući naponi
Da li da ostavim tako ili da to skinem i stavim bolji silikon,neki kažu da nije dobar običan silikon,da ima u sebi neku kiselinu.
Šta staviti?
-
- Super Moderator
Ja sam slabo radio plazme. Nije ih bilo mnogo pa nije bilo ni potrebe da lomim kičmu
Kod mene ih oduvek retko ko prima na popravku.
Koliko mi je poznato to radi tako bez ičega. Samo zalemiš i ostaviš tako.

Koliko mi je poznato to radi tako bez ičega. Samo zalemiš i ostaviš tako.
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
A.A.
-
- Expert
I meni radi tako,al pitanje je do kad.Vjerovatno do prve kondenzacije vlage po nožicama čipa.Mali su tu razmaci među pinovima chipa,a veliki naponi,pretpostavljam da je to zbog tog.Koliko mi je poznato to radi tako bez ičega. Samo zalemiš i ostaviš tako
Ne vjerujem da proizvođači plazmi(barem onih brandova koje su meni prošle kroz ruke Panasonic,LG,Samsung,Toshiba...)svi stavljaju taj silikon (ili šta je to već) bez razloga.
-
- Super Moderator
Nije bez razloga, a nisu ni predvideli da se popravlja na nacin na koji mi to radimo 
Da bi ga zastitio od oksidacije, ako koristis agresivan flux treba temeljno oprati sto cistijim alkoholom. Ja koristim flux na bazi kalafonijuma, najvise zbog zdravlja jer od onih skupocenih moze svasta da se dobije na plucima. Kalofonijum se dobija od smole drveta pa se tako tesim da je njegov dim manje stetan
Kalofonijum ujedno ostavi tanak film preko lemova koji ima funkciju zastite od oksidacije.

Da bi ga zastitio od oksidacije, ako koristis agresivan flux treba temeljno oprati sto cistijim alkoholom. Ja koristim flux na bazi kalafonijuma, najvise zbog zdravlja jer od onih skupocenih moze svasta da se dobije na plucima. Kalofonijum se dobija od smole drveta pa se tako tesim da je njegov dim manje stetan

“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
A.A.
-
- Expert
Probaj skinut, samo ne znam kak ćeš, budi oprezan jer se to čudo za peći stvrdne ko kamen. Nakon zamjene pošpricam čip sa ovakvim silikon spray-em koji ga bar neko vrijeme štiti od atmosferalija (Elmatis - Zagreb):peraja je napisao/la:,... Da li da ostavim tako ili da to skinem i stavim bolji silikon,..
http://www.elmatis.hr/ProductDetails.as ... ctId=35304
Ovo je ono što nama treba, ali je cijena boli glava pa ga nisam nikad ni uzimao:
https://www.ebay.com/itm/DOW-corning-RT ... :rk:2:pf:0