[REŠENO] BIRA WM642CB2 Zamena Ležaja na Bubnju

Forum za servisiranje bele tehnike
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Da se ja pitam, ja bih to rasturio pa sta bude :)
Menjao sam lezajeve nekoliko puta kod raznih masina za ves i uglavnom mi nije trebao radapciger. Uglavnom osovina lako ispadne iz lagera, a onda batine da izadje lager iz kucista. U krajnjem slucaju ako se lezaj raspadne, najlakse ces ga sa osovine skinuti brusilicom i cekicem. Kosuljicu zaseces brusilicom a onda batine dok ne pukne. Obrati paznju kad udaras lezaj. Nije lose da stavis neke naocare pa makar i one za sunce :) Mom drugu se tako zabolo parce lagera pored oka. Celik je nezgodan, pri pucanju moze da dobije veliko ubrzanje. Video sam kako je jednom mehanicaru parce zavrsilo u ruku, isto od lupanja po kosulji. Hirurzi su ga jedva pronasli u mesu :D
Kreni da rasturas, pa ako zapne onda pitaj ovde. Ako mozes da slikas, bice jos lakse.
Ono najbolje je da rasturis i odneses osovinu kod strugara. On ce vrlo lako skinuti lager, a preporucljivo je da ispolira to mesto gde klizi semering. Tako ce mnogo duze da traje. Ako nemas nekog strugara na raspolaganju a leziste je osteceno, mozes i sam da ga obradis. Stegnes bubanj u futer busilice, a siroku turpiju stavis preko ostecenja na osovini i polako je obradis da bude ravna i bez kanala.
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Ako je plastičan bubanj(kao što mi reče jedan sad da uglavnom jesu), moraćeš da izvadiš sve van. Razdvojiš spajalice i otvoriš bubanj u dve polovine.
Deluje komplikovano, ali se lako radi. Zahteva samo dosta vremena. Menjao sam i kod plastičnih. Trebaće ti tuba Syntelana da ga spojiš posle da ne curi.
A.A.
djokovic49
Expert
Expert
DA DODAM OBAVEZNO ZAMENITI SEMERING
hajro60
Expert
Expert
Plasticni nego sta sve je sada od plastike,moras sve da rastavis na 2 polovine,i kupi malo kvalitetnije SKF lezaje,kao i semering da imas duzi vjek trajanja puno srece.
hajro60
Expert
Expert
Sta se desi sa Birom kolega.
crni021
Expert
Expert
:D :D :D
Halo,Bing,kako brat? Opet je u zatvoru?!
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Koliko se secam obicno kod masine ide standardni desni navoj, mada... opet nisam siguran. 96% je desni navoj :D
Prvo ga lupi cekicem da mu das malo frekvenciju sile :) , a onda ce se lako odviti.
A.A.
hajro60
Expert
Expert
Pozdrav kolega navoj je standardni samo to malo spekne i ima ljepak na navoju pa ide malo teze malo(SABURA) kod mene se tako kaze ili strpljenja mora da ide.
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
hajro60 je napisao/la:Pozdrav kolega navoj je standardni Lijevi
Valjda su desni navoj i desne burgije standardne? :D Mozda si hteo da kazes da je navoj standardni, a odvija se u levo? :D
A.A.
hajro60
Expert
Expert
Tako je kolege moja greska navoj je standardni, a odvija se lijevo ispravi to medatore da nebi bilo prozivki,ja sam jedno pisao,a mislio na drugo masinu Bira,jos da dodam da kada rastavis i skines vijak nemoj zaboraviti prilikom montaze malo na vijak (navoj)nanesi malo farbe i kada dotegnes sve ostavi jedan period da farba spekne i posle ukljuci masinu .pozzzzz
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Semering i lezajeve potrazi u prodavnici elektromaterijala. Ja sam tako trazio u specijalizovanim prodavnicama za lezajeve, a ono ima ih svaka prodavnica koja prodaje grejace i ostale delove. Taj semering ide i kod Candy ves masine. Obavezno proveri stanje osovine jer ako ima samo male kanalice semering nece da sastavi 6meseci. Cim propusti kap vode lezaj je gotov. Preporucujem ti onu obradu sa busilicom i sirokom turpijom, ispadne kao strugarska obrada. Na kraju stegnes osovinu sitnijom smirglom i finisiras je da bude glatka.
A.A.
hajro60
Expert
Expert
Trebao si napisati Kug-Lager, da znamo jeli kuglicni ili onaj drugi. :lol: