Na audio pojačalu snage, Puch-Pull sa cevima EL34, prilikom propuštanja kroz pojačalo pravougaonog signala sa generatora funkcija, na izlazu dobija se oblik pravouglog signala (na osciloskopu) koji na vertikali ima špic (kako se vidi na slici). Ne znam šta to predstavlja i šta može da bude uzrok.
Da li neko može da mi to protumači?
Hvala unapred.
Pomoć - tumačenje signala na osciloskopu
-
- Expert
Nema slike. Kolika je amplituda signala sa generatora? Kako se ponaša sa sinusnim oblikom?
Halo,Bing,kako brat? Opet je u zatvoru?!
-
Evo dijagrama, ovo je sinusni
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
-
I pavpugaoni
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
-
Ja sam poslao dijagrame sa oscilloskopa - sinusna i kvadratna za amplutudu generatora od 4v.
Ako niste dobili javite poslaću ponovo.
Pozdrav,
Janko
Ako niste dobili javite poslaću ponovo.
Pozdrav,
Janko
-
- Expert
....uz pretpostavku da je sonda kompenzovana.alexa_pg je napisao/la:Ako u izlazu ima izlazni trafo ili neka induktivnost, onda je taj špic normalna pojava.....
-
Sonda je kompenzovana.Dali ste dobili dijagrame-kvadratni i simusni. Amplituda generatora pic-pic je 4v.
Najviše me zbunjuje štoi je taj špic najvišlji na 1000Hr,smanju je se sa smanjenjem frekfrece,na 100Hr skoro da ga ne vidim, a sa povećanjem frekfrence prema 10000Hr takodje se smanjuje.
Slično se dobija i sa amplitudon pic-pic 1v,ali je onda špic mnogo,mnogo manji.
Poydrav
Najviše me zbunjuje štoi je taj špic najvišlji na 1000Hr,smanju je se sa smanjenjem frekfrece,na 100Hr skoro da ga ne vidim, a sa povećanjem frekfrence prema 10000Hr takodje se smanjuje.
Slično se dobija i sa amplitudon pic-pic 1v,ali je onda špic mnogo,mnogo manji.
Poydrav
-
- Expert
Ako sonda nije kompezovana, ti "špicevi" će biti vidljivi i na ulaznom signalu, samo će biti manji.
-
Na moji sledeći potez navelo me je mišljenje koje je dao alexa_pg:
Ako u izlazu ima izlazni trafo ili neka induktivnost, onda je taj špic normalna pojava.
Za opterečenje na izlazu (8 oma) koristio sam cekas žicu (nekada se koristila na rešojima).Originalno namotana ona predstavlja indukcioni kalem(ja sam je namotanu koristio).Kada sam tu žicu odmotao(ispravio)drastično sam smanjio induktivniost,pa špic koji se javljao ranije smanjio se za oko 5 puta(sada je jedva primetan).Ovaj mali špic koji je ostao pretpostavljam da je ili od izlaznog transformatora ili od indukcije uspravljene cekas zice.
Pydrav,
Janko
Ako u izlazu ima izlazni trafo ili neka induktivnost, onda je taj špic normalna pojava.
Za opterečenje na izlazu (8 oma) koristio sam cekas žicu (nekada se koristila na rešojima).Originalno namotana ona predstavlja indukcioni kalem(ja sam je namotanu koristio).Kada sam tu žicu odmotao(ispravio)drastično sam smanjio induktivniost,pa špic koji se javljao ranije smanjio se za oko 5 puta(sada je jedva primetan).Ovaj mali špic koji je ostao pretpostavljam da je ili od izlaznog transformatora ili od indukcije uspravljene cekas zice.
Pydrav,
Janko
-
Obzirom da nema više diskusanata na ovu temu,a da je rešen problem mislim da treba zatvoriti temu.
Hvala na saradnji.
Pozdrav ,
Janko
Hvala na saradnji.
Pozdrav ,
Janko