[REŠENO] Crypton klima 12 problem

Forum za servisiranje bele tehnike
ahim
Expert
Expert
Imam problem sa navedenom klimom (nislim da je pravi Midea).Primetio sam da posle gašenja klime ventilator na spoljnoj jedinici se ne gasi ni posle više od sat vremena.Pozvao sam kolegu iz firme koji radi klime i rekao mi je da da se uz ventilator ne gasi i magnetni ventil (ma šta to bilo)Kaže da je u pitanju elektronika i da će je odneti kod servisera koji se bavi popravkom elektronika za klime.Posle oko mesec dana mi je vraćena elektronika uz mišljenje majstora da je ispravna.Ja sam pregledao na njoj elektrolite (ESR),mrežu,sve i meni deluje OK.Verujem da na forumu ima iskusnih majstora kojima je jasno šta je problem.Svaki savet dobrodošao.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: Admin tvzmaj, dana/u 23 lis 2017 21:08, ukupno mijenjano 1 put.
Razlog: Smanjena slika
Puko ekran ostalo sve ispravno
boki1979
Expert
Expert
Promijeni triac mislim da je na poziciji TR1,Provjeri temperaturni senzor na unutarnjoj jedinici.Probaj mu upisati dump sa linka ispod.U najgorem slučaju je stradao mikrokontroler.

Pozdrav.

http://remont-aud.net/dump/prochie/proc ... -1-0-17627
ahim
Expert
Expert
Triac na ploči je bcr1am 8a, ja sam nabavio Z0107MA, nadam se da ga menja.Triac na ploči kada ga kontrolišem kao diodu ne pokazuje ništa,dok Z0107MA se u nekim kombinacijama ponaša kao dioda...Znam da je triac teško ispitati ,proba će pokazati valjda najbolje..
munja2
Expert
Expert
Vrati odgovarajuci triak momce,nisu zamenjivi u toj kombinaciji....pogledaj kondezatore X2 klase da li su u redu..vrati memoriju u podnozje i probaj onda.....kvar je temperaturnim senzorima....
ahim
Expert
Expert
Promenio sam jedan x2 (0.1uf),promeniću i ostala dva (330nf),što se tiče triaca našao sam na netu da je Z0107MA adekvatna zamena,ako imate neki predlog za drugi koji se može naći kod nas u radnjama zamenuo bih.Proveravao sam sonde ,oko 11kohm, mislim da je to OK.

http://radio-hobby.org/modules/analog/bcr1am-8
munja2
Expert
Expert
Da li si pregledao ovaj crni veliki rele sa leve strane sto pali kompresor?.....i da li sonde menjaju vrednost sa promenom temperature?....da li ti unutrasnja jedinica prestane sa radom na zadatoj temperaturi?
ahim
Expert
Expert
Klima probana nakon zamene triaka (Z0107MA) i kondenzatora x2 (.33 275v),radi potpuno normalno.Nadam se da če tako i ostati.Mislim Da je REŠENO.Hvala svima koji su učestvovali u temi. :D
ahim
Expert
Expert
Klima radila 10-tak dana i ponovo počela da brlja.Onda sam uradio ono što je Munja2 predlagao zamenuo relej kompresora (umesto SFK-112DM stavio G4A-1A-PE) i za sada nema problema.Nadam se da će tako i ostati.Naravno relej sam "otvorio" i ima se šta videti. :D
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: Admin tvzmaj, dana/u 23 lis 2017 21:05, ukupno mijenjano 1 put.
Razlog: Smanjena slika