Pumpa centralnog grejanja SEVER

Forum za servisiranje bele tehnike
milenko
Expert
Expert
Radi se o pumpi za centralno grejanje,SEVER Subotica 220V, 20W, 0,40A.Ovo su fabricki podaci od te pumpe.
Vlasnik tvrdi da mu pumpa trosi mnogo vise, od 20W kako je na pumpi napisano!? Postavio je kontrolno brojilo,i kaze da trosi 5 puta vise od 20W/h.
Ja sam pre postavljanja brojila izmerio da je struja pumpe u radu , 0,41A t.j.podudara se sa fabrickom (0,40A)! i prema tome po meni pumpa trosi 20W/h.Tu je u pitanju aktivna i reaktivna snaga,cos f itd.Misljenja sam da jedna poznata firma kao SEVER stoji iza svojih podataka! Ko je ovde u pravu?Pozdrav.
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Strujomeri za domacinstva mere samo aktivnu snagu.
Aktivna snaga se izvodi ovako:

P = U * I * cos φ

To je negde oko 70W. Pumpa od 20W a pritom prikljucak na 5/4? To ne postoji i ne moze da pokrene vodu. To je kinez. Pitaj ga gde je kupio? Ja se za malo upecao tako pa mi je covek iz PA sve lepo objasnio i na kraju kupio sam kod njega.

http://www.kupujemprodajem.com/Grundfos ... _id=460803
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
milenko
Expert
Expert
Pumpa je kupljena pre vise od 20 god.i original je SEVER- Subotica! Za vreme SFRJ. Kineza tada nije bilo na trzistu.Na pumpi pise 20W. Tada je bio JUS na snazi,nesto tu ne stima? Sada su izmesteni digitalni strujomeri, koji mere i aiktivnu i reaktivnu snagu.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: milenko, dana/u 06 stu 2016 15:37, ukupno mijenjano 1 put.
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Pored svih mojih dodatnih delatnosti, pre 10god prodavao sam digitalne strujomere i MTK u radnji :D Samo takozvano pekarsko brojilo meri reaktivnu snagu a ono je obvezno samo za velike potrosace, zanatlije. Reaktivna snaga kod malih potrosaca je zanemarljiva. Pre ce biti da je ispred 20W bila jedinica pa se obrisala.Verovatno je nominalna struja 0,4A a maximalna radna snaga pumpe 120W. Pumpa od 20W ne verujem da postoji, a i da postoji ne verujem da bi pokrenula vodu.
Ne vidim drugu teoriju.

Evo pumpe od 25-40W i njene karakteristike po kojoj moze da se proveri tacnost obrasca za izracunavanje snage. Po ovom se vidi da je faktor snage kod Grundfosa priblizan jedinici.

http://www.solarni-kolektori.net/wp-con ... UNDFOS.jpg
A.A.
milenko
Expert
Expert
Slažem se tvzmaj sa tim činjenicama,ali ipak piše 20W, ništa se nije izbrisalo.Evo jedne od 40W 0,65A,što znači ako je ona sa prethodne slike 0,40A, da je onda 20W! Čudno je što je SEVER izvozio el.motore,pa i pumpe po celom svetu,a kad se primeni formula za izračunavanje snage P=U*I*cosf onda to ne odgovara snazi u W koja piše na pumpama?
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: milenko, dana/u 08 stu 2016 22:04, ukupno mijenjano 1 put.
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Logicno je po tablici da 40W vuce 0,8A. Najverovatnije da nisu napisali potrosacku snagu nego korisnu. Jedino moguce objasnjenje. U to vreme se nije gledalo na potrosnju i nije bilo obaveze da pisu taj podatak.
A.A.