Producer/Proizvođač-Assembled in Turkey
Model No/Oznake modela -32PFL3008H/12
Chassis/Model šasije -VES2.2E LA
Main board/Matična ploča -
LVDS/TCON -
MCU/Procesor -
Scaler/Scaler -
Eeprom -
Flash -
Audio/Ton -
Tuner analog/digital
Inverter/Backlight -
Lcd display/Panel -VES315WNDB-01
Power supply(SMPS)-17IPS19-5P
Opis kvara:televizor je grom udario i došlo je do prenapona izgorio je osigurač t3.15A 250V zatim dvije diode u ispravljačkom kolu dioda oznaka na ploči(d104 i d106) to su diode(RL207) 2A 1000V ---na njih su bili spojeni otpori (R115 i R116) otpri su od 20oma(ja sam ih za mijenio sa 27oma jer nisam imao ove od 20) diode sam zamijeni sve četiri u grecovom spoju umjesto(RL207 2A 1000V ja sam stavio 4x1N5408 3A 1000V ) I kada sam upalio televizor je radio dva dana međutim treči dan neče upali se blinka dioda od standbaya (10 puta) dođe ton ali slike nema---. molim pomoč neznam gdje da tražim grešku dali je idalje u pitanju mreža ili je matična ploča... od mjerena napona na mrežnim trafoima na pin jedan nemam 400v imam samo 185v dali je to u pitanju i što bih trebao da uradim...hvala
[RIJEŠENO] philips lcd tv
-
Proverite da li uopšte radi pozadinsko svetlo,možda slika ima ali je ne vidite.
-
- Expert
Pregledaj napone, na sekundarnom dijelu mreze. Provjeri 24V sto napaja osvjetljenje panela. Mislim da ti je kvar u samom panelu, kao sto je kolega prethodno napisao, u pozadinskom osvjetljenju.
-
- Stariji član
poštovani kolega mislim da nema nikakvog svjetla ako misliš na inverter ima samo jedan konektor sa dvije žice na njemu nema nikako napona,,,, neznam što da mijenjam i šta se desilo kada je tv radio normalno dali sam ja kriv zbog ovih dioda što nisam stavio originalne ili je to samo po sebi .....jel standabay blinka 10 puta a prije kada je bilo sve ok samo se upali i odma dođe slika a sada ne ...hvala pozdrav...pogledat ču sutra ako budem imao vremena...nerminb je napisao/la:Pregledaj napone, na sekundarnom dijelu mreze. Provjeri 24V sto napaja osvjetljenje panela. Mislim da ti je kvar u samom panelu, kao sto je kolega prethodno napisao, u pozadinskom osvjetljenju.
-
- Expert
Pitanje malo nejasno. Jeli imas ton ili nemas ton. Pusti tacku 1. Imas li na mreznom elektrolitu oko 380V. Otkaci mrezu vestacki je startuj +5V (pin 11) spoji preko otpota 1Kom na tacku OF.ON, (pin15) i tad vidi kakvi su naponi. Ako imas sve napone i na mreznom elektrolitu 380 V mreza radi.
-
- Stariji član
e kolega kad bih ja to sve znao gdje bi mi bio kraj ..ali znam da na mrežnom elektrolitu ima 330 volti,,, drugo nisam mjerio ..hvala pokušat ču sutra da riješim stvar....pzoran je napisao/la:Pitanje malo nejasno. Jeli imas ton ili nemas ton. Pusti tacku 1. Imas li na mreznom elektrolitu oko 380V. Otkaci mrezu vestacki je startuj +5V (pin 11) spoji preko otpota 1Kom na tacku OF.ON, (pin15) i tad vidi kakvi su naponi. Ako imas sve napone i na mreznom elektrolitu 380 V mreza radi.
-
- Expert
Uradi ovo sto je kolega napisao pa ako ti tada mreza pusti sve potrebne napone pa i taj za led diode bar nakratko onda ti je ona u redu.Ako ne pusti taj napon za napajanje led dioda,mislim da bi trebao biti 48v bar nakratko onda je do mreze.Ako je mreza u redu moguce da je stradala i maticna posto je ipak grom u pitanju.Moguce je ako imas ton da je neka od led dioda u panelu stradalapzoran je napisao/la:Pitanje malo nejasno. Jeli imas ton ili nemas ton. Pusti tacku 1. Imas li na mreznom elektrolitu oko 380V. Otkaci mrezu vestacki je startuj +5V (pin 11) spoji preko otpota 1Kom na tacku OF.ON, (pin15) i tad vidi kakvi su naponi. Ako imas sve napone i na mreznom elektrolitu 380 V mreza radi.
Ako se desi nesto loše piješ da zaboraviš, ako se desi nešto lepo piješ da proslaviš, a ako se ništa ne dešava piješ da bi se nešto dešavalo.
-
- Expert
To je sad vec malo problematicno ti se sa ovim bavis iz hobija izgleda. Evo ti kompletna sema ako se snadjes snadjes ako ne to ce po svemu sudeci morati neko drugi da uradi. Ovo i nije Philips ovo je Vetel ali ajde i na tarabi pise nesto pa nije.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
-
- Expert
Nema invertera u LED aparatu.
Vestel je aparat.
Ovisno o modelu imaš napon 24V-80V za napajanje LED_ica.
Sa instrumentom probaš LED_ice da ne otvaraš panel i napiše koji napon je potreban.
Pogledaj instrument;viewtopic.php?f=18&t=4863
Sve to radi ako su sve diode u redu.
Dali ne netko uspio pronaći zaštitu na IC500 = MP3394
Vestel je aparat.
Ovisno o modelu imaš napon 24V-80V za napajanje LED_ica.
Sa instrumentom probaš LED_ice da ne otvaraš panel i napiše koji napon je potreban.
Pogledaj instrument;viewtopic.php?f=18&t=4863
Sve to radi ako su sve diode u redu.
Dali ne netko uspio pronaći zaštitu na IC500 = MP3394
-
- Stariji član
e kolega pa radim kad imam posla nisam baš nešto stručan za ove lcd imam završenu školu za rtv mehaničara ali jbg sve se mijenja....evo par slika od tv,,, mjerio sam napone na sekundaru na izlazu ova dva transformatora imam 3x12v na diodama i 3x24v na druge tri diode .......još nešto da kažem prilikom paljenja tv led od standbaya blinka 10 puta a kada ga ugasim blinka od 7 do 9 puta...
----------------------------
evo ovako mislim da je kolega djudjo i nerminb u pravu evo sad sam vidio malo slike prilikom paljenja znači logo od tv philips,,,,znači da treba da provjerim napajanje led diodica ...mjerenjem instrumentom na jednoj žici pokazuje 5v a na drugoj 24v...ovo što se na slikama vidi kao crveno crni konektor to je napajanje ledica...jbg ako nisam baš jasan neznam drugačije objasniti....hvala za šemu probat ču sada propratiti zašto nemam dovoljan napon na ledicama ..hvala
----------------------------
evo ovako mislim da je kolega djudjo i nerminb u pravu evo sad sam vidio malo slike prilikom paljenja znači logo od tv philips,,,,znači da treba da provjerim napajanje led diodica ...mjerenjem instrumentom na jednoj žici pokazuje 5v a na drugoj 24v...ovo što se na slikama vidi kao crveno crni konektor to je napajanje ledica...jbg ako nisam baš jasan neznam drugačije objasniti....hvala za šemu probat ču sada propratiti zašto nemam dovoljan napon na ledicama ..hvala
Zadnja izmjena: Admin purke, dana/u 27 vel 2016 14:54, ukupno mijenjano 1 put.
Razlog: Spojeni uzastopni postovi
-
- Expert
Mislim da ti je ok napajanje led-ica. Nemoze ti biti na jednoj 24V, a na drugoj 5V. Mjeri samo te dvije zice. Crnu pipalicu na crnu zicu, a crvenu na crvenu. Ovaj panel je bez invertera, unutra imas dvije sine sa po 11 led dioda, tu ti je greska.
-
- Stariji član
otvarao sam cijeli panel nisam našao ništa neobično a kada mjerim to što kažeš nema napona nikako ima ovaj ic sa kojeg dolazi evo slika ic500(mps1305) na ovim diodama koje se nalaze u secundaru imam napone 12 i 24 v,,,,stvarno nisam skužio u čemu je problem....nerminb je napisao/la:Mislim da ti je ok napajanje led-ica. Nemoze ti biti na jednoj 24V, a na drugoj 5V. Mjeri samo te dvije zice. Crnu pipalicu na crnu zicu, a crvenu na crvenu. Ovaj panel je bez invertera, unutra imas dvije sine sa po 11 led dioda, tu ti je greska.
-
- Stariji član
dario je napisao/la:dario je napisao/la:otvarao sam cijeli panel nisam našao ništa neobično a kada mjerim to što kažeš nema napona nikako ima ovaj ic sa kojeg dolazi evo slika ic500(mps1305) na ovim diodama koje se nalaze u secundaru imam napone 12 i 24 v,,,,stvarno nisam skužio u čemu je problem....nerminb je napisao/la:Mislim da ti je ok napajanje led-ica. Nemoze ti biti na jednoj 24V, a na drugoj 5V. Mjeri samo te dvije zice. Crnu pipalicu na crnu zicu, a crvenu na crvenu. Ovaj panel je bez invertera, unutra imas dvije sine sa po 11 led dioda, tu ti je greska.
-
- Expert
APARAT JE LED.
IMA LED LAMPICE.
Otvaraj panel.
Neka ili nekoliko LED_ica u prekidu.
IMA LED LAMPICE.
Otvaraj panel.
-
- Stariji član
evo ovako kolega nermin....mjerio sam onako kako si rekao otkačio sam to napajanje i znači taj konektor(crvena i cna žica) kada startam tv pojavi se napon oko 40v i počinje opadati i za minut odprilike padne skroz na nulu....neznam da nije do ovog ic501nerminb je napisao/la:Mislim da ti je ok napajanje led-ica. Nemoze ti biti na jednoj 24V, a na drugoj 5V. Mjeri samo te dvije zice. Crnu pipalicu na crnu zicu, a crvenu na crvenu. Ovaj panel je bez invertera, unutra imas dvije sine sa po 11 led dioda, tu ti je greska.
-
- Expert
Zastita proradi jer nema opterecenja. Zoki ti je napisao. Otvaraj panel. Za pocetak uzmi neko napajanje od 5V, na krajeve kablova namontiraj neke pipalice i ispituj led diode jednu po jednu.
-
- Stariji član
ok kolega kako da ih ispitam bio sam otvaro treba skinuti onu zaštitnu masku zaljepljena je a i lampice su zalijepljeneZoki je napisao/la:APARAT JE LED.
IMA LED LAMPICE.
Otvaraj panel.
-
- Stariji član
lampice su zalijepljene bojim se da ih ne pokidam skroznerminb je napisao/la:Zastita proradi jer nema opterecenja. Zoki ti je napisao. Otvaraj panel. Za pocetak uzmi neko napajanje od 5V, na krajeve kablova namontiraj neke pipalice i ispituj led diode jednu po jednu.
-
- Expert
Na stampi, malo pipalicom zagrebi izolaciju, pa probaj.
-
- Stariji član
evo kolega otvorio sam cijeli panel i došao do ovih ledica ...kako sada da ih ispitam sve izgledaju crne što se vidi i na slikama i zalijepljene su za lim neznam kako sad da ih odlijepim pa da ih ispitam jednu po jednu...hvalaZoki je napisao/la:APARAT JE LED.
IMA LED LAMPICE.
Otvaraj panel.
-----------------------
evo otvorio sam panel spojio bateriju od 9 volti na lampice i ništa se ne dešava sve izgledaju onako crne što se vidi i na ovim slikama a neznam kako da ih odlijepim pa da mogu jednu po jednu da ispitam...evo slike hvala
Zadnja izmjena: Admin purke, dana/u 27 vel 2016 15:03, ukupno mijenjano 1 put.