Masina upali i odmah radi pumpa za izbacivanje vode i pumpa visokog pritiska. Mijenjana elektronika prije nego ce kod mene doci, i kazu ponasa se isto.
Promijenio na postojecoj elektronici kondenzatore pregledao aqua stop kao i ventile kao i reed relej is ve sto ima od periferije
Masina radi sa tako dve pumpe nekih desetak sekundi i onda blinkaju start i led od pranja.
Ima li neko uputstvo ili kakav reset za ovu masinu.
[ODUSTAO vlasnik] telefunken dwc 1545 sudo
-
- Expert
Zaboravio sam napisati da ni jednog momenta ne ukljuci ventil da pusti vodu u masinu
-
- Administrator
- Been thanked: 2 times
Pozdrav
Po pravilu rada sudopere,pumpa visokog pritiska kao i grejač vode se mogu uključiti samo kad mikrokontroler dobije informaciju od preostata da u mašini ima dovoljno vode.Kod nekih modela postoji i mikro prekidač na dnu posude za vodu koji je direktno povezan sa grejačem vode.Trebate i to pogledati da taj prekidač neki majstor nije slučajno prespojio i mikrokontroler dobija info da u mašini ima vode.Proveriti preostat ili hidrostat kako ga već neko naziva.Ako nije ništa od toga onda treba na elektronici pregledati trijake i ostale komponente vezane za njih,pogledati konektore da neki nije slučajno uboden na pogrešnom mestu pa ako je i to sve ok onda je definitivno mikrokontroler odradio svoje radne sate
Po mogućnosti,postavite sliku te elektronike.
Još da dodam,ako na elektronici ima eeprom,moguće je oštećen sadržaj i treba ga reprogramirati sa ispravnim.
Po pravilu rada sudopere,pumpa visokog pritiska kao i grejač vode se mogu uključiti samo kad mikrokontroler dobije informaciju od preostata da u mašini ima dovoljno vode.Kod nekih modela postoji i mikro prekidač na dnu posude za vodu koji je direktno povezan sa grejačem vode.Trebate i to pogledati da taj prekidač neki majstor nije slučajno prespojio i mikrokontroler dobija info da u mašini ima vode.Proveriti preostat ili hidrostat kako ga već neko naziva.Ako nije ništa od toga onda treba na elektronici pregledati trijake i ostale komponente vezane za njih,pogledati konektore da neki nije slučajno uboden na pogrešnom mestu pa ako je i to sve ok onda je definitivno mikrokontroler odradio svoje radne sate

Po mogućnosti,postavite sliku te elektronike.
Još da dodam,ako na elektronici ima eeprom,moguće je oštećen sadržaj i treba ga reprogramirati sa ispravnim.
-
- Expert
Ja bih prvo pogledao kao sto Jimmy rece plovak na dnu masine.
-
- Administrator
- Been thanked: 2 times
Nisam mislio na plovak na podu mašine nego na jedan mikroprekidač koji se aktivira iz posude gde je filter.Nalazi se sa donje vanjske strane te posude.To je zaštitni prekidač za grejač i on se uključi samo pod pritiskom vode.To mislim zbog toga da je taj prekidač uključen i kontroler ima informaciju da tu ima vode i zbog toga se moguće i aktivira pumpa visokog pritiska.Da nešto nije u redu sa plovkom uključila bi se samo pumpa za izbacivanje vode.Moguće je jedna od ovih: neispravan preostat (hidrostat),taj mikroprekidač a ostale kvarove treba tražiti na samoj ploči.To što kaže stranka da je probano i sa drugom pločom je meni malo sumnjivo jer i taj majstor koji je menjao ploču bi u slučaju da je siguran u ispravnost elektronike kvar tražio na samoj mašini.Pošto imamo vrlo malo informacija o samoj mašini,teško je ovako tačnije dijagnosticirati.Da imamo slike mašine sa donje strane i sliku elektronike,išlo bi mnogo lakše u traženju mogućeg kvara.mcatko je napisao/la:Ja bih prvo pogledao kao sto Jimmy rece plovak na dnu masine.
Još razlog više za ovakvo moje razmišljanje je i informacija kolege da mašina uopšte ne uključuje ventil za vodu.
Pozdrav
-
- Expert
Mašina je relativno nova, turski proizvod , kako sam tražio naletih na jednom forumu sliku indentične elektronike a mašina je favorit ms5000.
Što se tiče prekidača na dnu posude, postoji , provjeriću ga sutra. (a sve sem njega provjerio)
Nisam uspio zakačiti sliku pa dajem link na kojem je slika elektronike:
http://fanzo.org/forum/download/file.ph ... &mode=view
Što se tiče prekidača na dnu posude, postoji , provjeriću ga sutra. (a sve sem njega provjerio)
Nisam uspio zakačiti sliku pa dajem link na kojem je slika elektronike:
http://fanzo.org/forum/download/file.ph ... &mode=view
-
- Expert
Ispravan i prekidac, provjerio i ozicenje do elektronike.
-
- Expert
Na žalost zbog nestrpljenja mušterije mašina vraćena tako da je nisam uspio riješiti.
Provjeren aqua-stop, grijač, protokomjer,ventili,prekidači pumpe, kondezatori na elktronici, naponi i ožičenje.
Kvar je očigledno sofwerske prirode ali nisam uspio naći ništa za nju.
Provjeren aqua-stop, grijač, protokomjer,ventili,prekidači pumpe, kondezatori na elktronici, naponi i ožičenje.
Kvar je očigledno sofwerske prirode ali nisam uspio naći ništa za nju.
-
- Expert
dali je bio ispravan nivostat ?
-
- Expert
da, sve do elektronike
-
Ima li još neko iskustva sa ovom mašinom? Da li se isplati kupiti je?