[REŠENO] WA583 Vešmašina

Forum za servisiranje bele tehnike
mile1965
Stariji član
Stariji član
U toku pranja čuo se prasak i izbio automatski osigurač na kućnoj tabli i vešmašina Gorenje WA583 je prestala da radi. Mašinu smo isključili iz zida izvadili veš i tako je stajala nekoliko dana. Kada sam je uključio ništa se nije dešavalo (ništa nije pucketalo niti je izbijao osigurač).Kada sam okretao programator ustanovio sam da pumpa normalno radi i izbacuje vodu centrifuga isto radi ok. Merio sam grejač ima 25 oma a u odnosu na masu nije u spoju. Probao sam na momenat da ukljušim grejač preko posebno napravljenog kabla i ništa se ne čuje niti je iskočio osigurač. Nisam jedino uspeo , okretanjem programatora, da pokrenem spori rad motora levo -desno ali okretanjem programatora , ceo krug, ne izbije osigurač. Kako da proverim motor na sporom hodu? Šta bi još mogao da proverim ?
boki1979
Expert
Expert
U toj mašinini imaš RSO filter,najvjerovatnije je on pukao.Slobodno ga izbaci.
Na netu imaš dosta toga da možeš probati motor van veš masine.
milenko
Expert
Expert
Najverovatnije je pukao RSO filter.Sto se tice motora,pretpostavljam da je i on ispravan a da si masinu testirao okretanjem programatora da ustanovis gde ce ponovo izbiti osigurac!Posto se to nije desilo t.j.nije izbio osigurac i sve radi sem male brzine levo-desno, najverovatnije nisi pustio masinu da primi dovoljnu kolicinu vode,kako bi presostat odreagovao i pokrenuo malu brzinu.Znaci postavi programator na program na kojem bi trebalo da radi mala brzina,ukljuci potom masinu i pusti je da primi vodu i kad ona sama prestane da prima vodu cca1/2 bubnja,presostat ce ukljuciti(ako je ispravan) malu brzinu.Pozdrav!
mile1965
Stariji član
Stariji član
Hvala na pomoći i pojašnjenu za rad motora (sad mi je jasno da mora presostat da se aktivira da bi radio motor na sporom hodu). Skinuo sam RSO filtar i mašina je odradila ceo program, sa vešom, bez problema. Znači kvar otklonjen a staviću i drugi RSO filtar.