PUNJAČ Litij-Jonski baterija. 36v.

Forum za Crt,Plasma,Lcd,Led,Audio,Video,Dvd...
moso
Expert
Expert
Pozdraljam cenjeni forum, zamolio bih nekoga ko bi mogao da mi pomogne posto nemam neka velika iskustva u izboru oko upotrebe punjača od 36v. za električne bicikle.
Radi se o tome da elek.bicikl koristi Metal-Hibrid baterije od 36v 5A, znači serijski povezano 30 kom. 1,2v X 30 kom. od 5A,. sa njegovim orig. fabričkim ispravljačem procesno kontrolisan sa autom.isključenjem kada dostigne napon oko 42.v.
Pošto sam nabavio Litij-jonske baterije tj.ploče od po 3,6v X 10 Amp. 12.kom. što iznosi 36v 10Am. sve sam ukomponovao u jednu kutiju formirao svaku pojedinačnu ćeliju tj.
izbalansirao napon. Moje pitanje je dali mogu sa istim punjačem da punim ove Lit-Ionske baterije sa strujom punjenja oko 1,5A. inače punjač radi u inpulsnom režimu.
Pošto koristim fabrički punjač NITECORE za baterije 3.6v za za sve vrste LI-Polimer, NI-Cad, LIt-Ionske do 5A, i kod ovoga sam primetio da isti radi u impulsnom rezimu, tako da
stičem utisak da onaj gore pomenuti od Metal_hibrid baterija mogao da puni i ove Lit-Ionske bat.
Kako je ova oblast dosta komplikovana a nebih mnogo da eksperimentišem jer su baterije dosta skupe, svaka dobronamerna pomoć bi mi dobro došla,.
Hvala na razumevanju.. Pozd..
alexa_pg
Expert
Expert
Been thanked: 1 time
Baterije Nickel–metal hydride (NiMH) i Lithium-ion (Li-ion) su potpuno razliciti tipovi baterija i ne mogu se puniti istim punjacem.
Ako nove Li-ion baterije prikljucis na stari NiMH punjac, velike su sanse da ce brzo da ti stradaju.
Na internetu ima bezbroj linkova o ovim baterijama i nacinu punjenja. Predlazem da proucis kako se pune Li-ion baterije i shodno tome napravis ili kupis odgovarajuci ispravljac - punjac.
Evo ti jedan fajl za baterije.

Kod: Označi sve

http://fanzo.org/forum/viewtopic.php?p=53728#p53728
Alexa