Pozdrav kolegama...Potrebna mi je sema-service manual za navedenu ves masinu...To je ustvari kombinovana masina za pranje i susenje i imam sledeci problem sa njom: ona ima dve ploce i na jednoj na koju dolazi napon i svi konektori i koja pretvara na 12V i drugu komandnu sa LED diodicama tasterima i displejom. Na prvoj sam zamenio tri trijaka koji su eksplodirali i stabilizator 12V i sada ona radi,daje 12V i prosledjuje na drugu plocu medjutim prilikom pustanja napona samo trepnu kratko LED diodice i to je sve...displej je mrtav potpuno i nista se ne desava ...ako neko ima iskustvo sa tim problemom sa navedenom masinom dobro bi mi doslo jer nisam pametan sta je ustvari dalje.Moja sumnja pada na tu drugu komandnu plocu cije slike stavljam u prilog jer naponi su na njoj uredni ..Palo mi je na pamet i da mozda nije potreban neki reset na njoj uraditi ali ne znam koja je procedura za to...hvala
Ves masina GORENJE WD63110 shema
-
- Mlađi član
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
-
- Expert
Pukao ti procesor na ploci.....i nisu ti naponi u redu....taj napon koji si napisao je iz dela napajanja ploce
-
- Mlađi član
Pa napon 12v postoji i on ulazi na plocu sa slike i na njoj pravi jos preko stabilizatora 5v ,dakle naponi su ok...taj napon od 5v ide na procesor i zato i ja sumnjam na njega ali sam hteo ispratiti po shemi da mi nije nesto promaklo...Imas li ti kolega procesor kojim slucajem ili drugu plocu?
-
- Expert
Kad ukljucis masinu pipni prstom procesor dal se greje i meri dal imas napajanje procesora nadji datasheet tog procesora vidi koja nogica je napajanje i meri koi napon imas.
-
- Stariji član
Alo je stabilizator od 5V ostao citav ima sanse da je kotroler preziveo ipak za svaki slucaj proveri na ks blok kondenzatore oko mikrokontroilera ako buzzer zapisti onda trazi novu plocu ,za kontroler se moras obratiti kinezima jer sumnjam da ga ima po trgovinama diljem balkana o semi necu da pricam jer je to top sikret Gorenja iz Velenja .
-
- Expert
Tesko da je kontroler preziveo.....naponi iz ispravljackog dela su ok,ali je kontroler pukao preko gejtova triaka....imao sam brdo ovakvih ploca sa Gorenja,Beko.....obavezno puca i kontroler kada pukne triak,pogotovu ako nema drajvovanje gejtova triaka preko ULN2003,nego ide direktno sa kontrolera
-
- Mlađi član
Pa i moje misljenje jeste da je kontroler riknuo jer ako postoje naponi na ploci a displej i sve mrtvo onda nema sta drugo biti vise...trebalo bi barem nesto da pokaze...blokovi nisu u spoju sve deluje kao da je ok ali ipak nece...Ne znam da slucajno ne bi pomogao neki reset ako postoji a verujem da postoji ali ja ne znam postupak,jer kriju manuale kao zmija noge 
Ima li neko od kolega ovakvu ploču ispravnu pa da je menjam?

Ima li neko od kolega ovakvu ploču ispravnu pa da je menjam?
-
- Stariji član
Nisam ni sumnjao da su blokovi u spoju ali njihovim merenjem se jednostavno proverava (ne treba ti datasheet kontrolera) stanje kontrolera jer ti blokovi sluze za rasprezanje izvora napajanja i odvodjenje signala raznih smetnji na masu tacnije oni su kratak spoj za HF smetnje i montiraju se fizicki sto blize pinovima kontrolera na +Vcc .....blokovi nisu u spoju sve deluje kao da je ok ali ipak nece..

-
- Mlađi član
Nisam ja ni trazio kratak spoj u samim blokovima kolega i veoma dobro znam sta radim i sta pisem ...i sam si napisao proveri blokove na ks i znam o cemu se radi...da sam samo gledao u njih laicki ovih 30god rada u elektronici naucio bih nesto o tome a ne obeleo sa njima
...ali sve to nema veze--
Jednostavno hocu reci da nema ks na kontroleru ali svejedno ne daje znake zivota i ipak je moja sumnja na njemu i zato pitam ima li neko ispravnu takvu plocu jer cu kontroler naci na Svetog Nikad

Jednostavno hocu reci da nema ks na kontroleru ali svejedno ne daje znake zivota i ipak je moja sumnja na njemu i zato pitam ima li neko ispravnu takvu plocu jer cu kontroler naci na Svetog Nikad

-
- Expert
- Been thanked: 1 time
Evo, danas došla dva modula od 2 različite stranke sa istom greškom... ima li tko kakva iskustva zašto se ovo dešava...očito je nekakva tvornička "slaba karika"- loše rešenje...
Kakav je to čovjek koji svijet ne čini boljim...
-
- Expert
- Been thanked: 1 time
Ima li tko kakvih saznanja o ovom... imam isti problem..naponi su ok ,ali sve "spava" samo pri uključenju kratko blicnu diode.
Sada nije mi jasno na koji čip ste mislili- u jedinici za napajanje- inverteru ili na komandnoj sa displejom..kontrolor na inverteru je hladan...napon 12 V je prisutan-
Molim za savjet jer mi nije jasno
Sada nije mi jasno na koji čip ste mislili- u jedinici za napajanje- inverteru ili na komandnoj sa displejom..kontrolor na inverteru je hladan...napon 12 V je prisutan-
Molim za savjet jer mi nije jasno
Kakav je to čovjek koji svijet ne čini boljim...