Jednostavni tester za quarc kristale

Forum za alate i opremu servisa
Admin Jimmy
Administrator
Administrator
Been thanked: 2 times
Ja sam ga kompletirao i testira kristale do 10 Mhz (10 000)
Ako je kristal ispravan,svetli led dioda.Možda bi mogao i više frekvencije zamenom sa transistorima koji osciliraju na višim frekvencijama i sa zamenom "C" komponenti.
kvarc tester.JPG
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
djtesla
Expert
Expert
Poz

Sto se nebi napravio poseban podforum za alatke i instrumente??
agron
Stariji član
Stariji član
pozdrav
dobra alatka,korisna
slavisa.c
Mlađi član
Mlađi član
Da Jimi u pravu si,može ići i preko 10Mhz,ja ga koristim u kombinaciji sa osciloskopom.
tv-serviser
Expert
Expert
Jimmy , sad jedno pitanje ? Ovo je dobra shemica za ispitati kristal kad je u prekidu, a kakvo je stanje mjerenja ako kristal promjeni malo frekvenciju on ce i dalje pokazati kao ispravan kristal . Jedino instrument sa digitalnim displeyom ocitati vrijednost frekvencije. Lijep pozdrav jimmy i kao i ostalim majstorima .
Admin Jimmy
Administrator
Administrator
tv-serviser je napisao/la:Jimmy , sad jedno pitanje ? Ovo je dobra shemica za ispitati kristal kad je u prekidu, a kakvo je stanje mjerenja ako kristal promjeni malo frekvenciju on se i dalje pokazati kao ispravan kristal . Jedino instrument sa digitalnim displeyom ocitati vrijednost frekvencije. Lijep pozdrav jimmy i kao i ostalim majstorima .
Tako je kolega.Ovim se testira totalni prekid a može se testirati i ako prekida u toku rada.Imao sam jedan takav kristal koji je prekidao i nije radio na hladno.Lupkanjem po kristalu i zagrevanjem vidi se prekid rada na led diodi.Kod odstupanja od njegove zadate frekvencije ovaj tester ne pomaže.Ni ti digitalni testeri u tom slućaju nisu od neke koristi jer se kristali sa istim frekvencijama a od različitih proizvođača drugačije ponašaju kod nekih procesora.Konkretan primer sam imao pre par dana na šasiji PT92 i procesora TDA9353PS/N2/2I1066 koji oscilira na 12 000 i nije imao boju.Probao sam više njih iste frekvencije i ni sa jednim od njih nije dobio boju dok nisam našao kristal sa identične šasije i tv je proradio.Sve u svemu,kristali su zajebani igrači :D
Admin purke
Super Moderator
Super Moderator
tv-serviser je napisao/la:Jimmy , sad jedno pitanje ? Ovo je dobra shemica za ispitati kristal kad je u prekidu, a kakvo je stanje mjerenja ako kristal promjeni malo frekvenciju on ce i dalje pokazati kao ispravan kristal . Jedino instrument sa digitalnim displeyom ocitati vrijednost frekvencije. Lijep pozdrav jimmy i kao i ostalim majstorima .
Vec davno imam nesto slicno napravljeno,ali ja jos zakacim digitalni osciloskop i vidim i tacnu frekvenciju, prvi put kad sam to uradio bacio sam polovinu svojih krstala. :D pozz
sigurno se neka zica otkacila...
agron
Stariji član
Stariji član
Pa ovo je blic alatic,nije profesionalan, ali pomaze.
ursuss
Expert
Expert
Been thanked: 1 time
Pozdrav!
Jimmy...kako se ponaša spravica na 455khz- konkretno kod kristala u daljinskim upravljačima......
Kakav je to čovjek koji svijet ne čini boljim...
Admin Jimmy
Administrator
Administrator
ursuss je napisao/la:Pozdrav!
Jimmy...kako se ponaša spravica na 455khz- konkretno kod kristala u daljinskim upravljačima......
Evo imao sam nekoliko pri ruci i testira:Y455E - CSB429J - 55PJ BL L- 4.00X

To su niže frekvencije i testira ih bez problema.

Pozdrav
ursuss
Expert
Expert
Hvala,evo prošla "svinjarija" ( svinjokolja ) pa uz čvarke i krvavice + vino napravim spravicu..TO...5++++ za Jimmy-a
ursuss
Expert
Expert
Jimmy.. napravio sam spravicu..radi ali imam potpitanje... koje si blokove koristio-keramičke ili stiroflex....naime, neki kristali od 455 stroj prikazuje kao neispravan,a na daljinskom uredno radi...pretpostavljam da sam mašio jer sam stavio sve keramičke kondenzatore... ili mi je problem u tranzistoru ( malo pojačanje), mada se radi o novom bc 457...savjet?...
Admin Jimmy
Administrator
Administrator
ursuss je napisao/la:Jimmy.. napravio sam spravicu..radi ali imam potpitanje... koje si blokove koristio-keramičke ili stiroflex....naime, neki kristali od 455 stroj prikazuje kao neispravan,a na daljinskom uredno radi...pretpostavljam da sam mašio jer sam stavio sve keramičke kondenzatore... ili mi je problem u tranzistoru ( malo pojačanje), mada se radi o novom bc 457...savjet?...
Mislio si na BC547 ?

I ja sam ugradio keramičke kondezatore i transistore 2x BC548B

slika
ursuss
Expert
Expert
Greškom sam napisao bc 457 umjesto bc 547....probat ću sa bc548 ili naći tranzistor sa što boljim pojačanjem...pa javim!
Hvala, najljepša ti dala...to ti neću nikada zapamtiti...itd...
Admin purke
Super Moderator
Super Moderator
purke je napisao/la:
tv-serviser je napisao/la:Jimmy , sad jedno pitanje ? Ovo je dobra shemica za ispitati kristal kad je u prekidu, a kakvo je stanje mjerenja ako kristal promjeni malo frekvenciju on ce i dalje pokazati kao ispravan kristal . Jedino instrument sa digitalnim displeyom ocitati vrijednost frekvencije. Lijep pozdrav jimmy i kao i ostalim majstorima .
Vec davno imam nesto slicno napravljeno,ali ja jos zakacim digitalni osciloskop i vidim i tacnu frekvenciju, prvi put kad sam to uradio bacio sam polovinu svojih krstala. :D pozz
Evo i slicice, inace ovaj sklop sam vec davno sastavio i za 10min od delova koji su mi pali pod ruku, samo sam ga privremeno sastavio dok neuradim nesto bolje i lepse ali kako je kod nas, privremeno resenje je uglavnom trajno resenje, ja ga kombinujem sa digitalnim osciloskopom i odmah vidim i frekvenciju na kojem kristal oscilira:D
sigurno se neka zica otkacila...
ursuss
Expert
Expert
Pozdrav!
Ma:- sigurno se neka žica otkačila.. kako sam i rekao loš tranzistor, stavio sam BC548 ( oko 400 pojačanje) i sve šljaka ok, također, stavio sam i stiroflex kondenzatore.... 14 Mhz kristale testira, dalje nisam probao ( nemam),
Hvala kolege ..uslikam pa još večeras postavim sličuljak!
ursuss
Expert
Expert
evo..urađeno i radi...