Ja sam ga kompletirao i testira kristale do 10 Mhz (10 000)
Ako je kristal ispravan,svetli led dioda.Možda bi mogao i više frekvencije zamenom sa transistorima koji osciliraju na višim frekvencijama i sa zamenom "C" komponenti.
Jednostavni tester za quarc kristale
-
- Expert
Poz
Sto se nebi napravio poseban podforum za alatke i instrumente??
Sto se nebi napravio poseban podforum za alatke i instrumente??
-
- Mlađi član
Da Jimi u pravu si,može ići i preko 10Mhz,ja ga koristim u kombinaciji sa osciloskopom.
-
- Expert
Jimmy , sad jedno pitanje ? Ovo je dobra shemica za ispitati kristal kad je u prekidu, a kakvo je stanje mjerenja ako kristal promjeni malo frekvenciju on ce i dalje pokazati kao ispravan kristal . Jedino instrument sa digitalnim displeyom ocitati vrijednost frekvencije. Lijep pozdrav jimmy i kao i ostalim majstorima .
-
- Administrator
- Been thanked: 2 times
Tako je kolega.Ovim se testira totalni prekid a može se testirati i ako prekida u toku rada.Imao sam jedan takav kristal koji je prekidao i nije radio na hladno.Lupkanjem po kristalu i zagrevanjem vidi se prekid rada na led diodi.Kod odstupanja od njegove zadate frekvencije ovaj tester ne pomaže.Ni ti digitalni testeri u tom slućaju nisu od neke koristi jer se kristali sa istim frekvencijama a od različitih proizvođača drugačije ponašaju kod nekih procesora.Konkretan primer sam imao pre par dana na šasiji PT92 i procesora TDA9353PS/N2/2I1066 koji oscilira na 12 000 i nije imao boju.Probao sam više njih iste frekvencije i ni sa jednim od njih nije dobio boju dok nisam našao kristal sa identične šasije i tv je proradio.Sve u svemu,kristali su zajebani igračitv-serviser je napisao/la:Jimmy , sad jedno pitanje ? Ovo je dobra shemica za ispitati kristal kad je u prekidu, a kakvo je stanje mjerenja ako kristal promjeni malo frekvenciju on se i dalje pokazati kao ispravan kristal . Jedino instrument sa digitalnim displeyom ocitati vrijednost frekvencije. Lijep pozdrav jimmy i kao i ostalim majstorima .

-
- Super Moderator
Vec davno imam nesto slicno napravljeno,ali ja jos zakacim digitalni osciloskop i vidim i tacnu frekvenciju, prvi put kad sam to uradio bacio sam polovinu svojih krstala.tv-serviser je napisao/la:Jimmy , sad jedno pitanje ? Ovo je dobra shemica za ispitati kristal kad je u prekidu, a kakvo je stanje mjerenja ako kristal promjeni malo frekvenciju on ce i dalje pokazati kao ispravan kristal . Jedino instrument sa digitalnim displeyom ocitati vrijednost frekvencije. Lijep pozdrav jimmy i kao i ostalim majstorima .

sigurno se neka zica otkacila...
-
- Stariji član
Pa ovo je blic alatic,nije profesionalan, ali pomaze.
-
- Administrator
Evo imao sam nekoliko pri ruci i testira:Y455E - CSB429J - 55PJ BL L- 4.00Xursuss je napisao/la:Pozdrav!
Jimmy...kako se ponaša spravica na 455khz- konkretno kod kristala u daljinskim upravljačima......
To su niže frekvencije i testira ih bez problema.
Pozdrav
-
- Expert
- Been thanked: 1 time
Jimmy.. napravio sam spravicu..radi ali imam potpitanje... koje si blokove koristio-keramičke ili stiroflex....naime, neki kristali od 455 stroj prikazuje kao neispravan,a na daljinskom uredno radi...pretpostavljam da sam mašio jer sam stavio sve keramičke kondenzatore... ili mi je problem u tranzistoru ( malo pojačanje), mada se radi o novom bc 457...savjet?...
Kakav je to čovjek koji svijet ne čini boljim...
-
- Administrator
Mislio si na BC547 ?ursuss je napisao/la:Jimmy.. napravio sam spravicu..radi ali imam potpitanje... koje si blokove koristio-keramičke ili stiroflex....naime, neki kristali od 455 stroj prikazuje kao neispravan,a na daljinskom uredno radi...pretpostavljam da sam mašio jer sam stavio sve keramičke kondenzatore... ili mi je problem u tranzistoru ( malo pojačanje), mada se radi o novom bc 457...savjet?...
I ja sam ugradio keramičke kondezatore i transistore 2x BC548B

-
- Expert
Greškom sam napisao bc 457 umjesto bc 547....probat ću sa bc548 ili naći tranzistor sa što boljim pojačanjem...pa javim!
Hvala, najljepša ti dala...to ti neću nikada zapamtiti...itd...
Hvala, najljepša ti dala...to ti neću nikada zapamtiti...itd...
-
- Super Moderator
Evo i slicice, inace ovaj sklop sam vec davno sastavio i za 10min od delova koji su mi pali pod ruku, samo sam ga privremeno sastavio dok neuradim nesto bolje i lepse ali kako je kod nas, privremeno resenje je uglavnom trajno resenje, ja ga kombinujem sa digitalnim osciloskopom i odmah vidim i frekvenciju na kojem kristal oscilira:Dpurke je napisao/la:Vec davno imam nesto slicno napravljeno,ali ja jos zakacim digitalni osciloskop i vidim i tacnu frekvenciju, prvi put kad sam to uradio bacio sam polovinu svojih krstala.tv-serviser je napisao/la:Jimmy , sad jedno pitanje ? Ovo je dobra shemica za ispitati kristal kad je u prekidu, a kakvo je stanje mjerenja ako kristal promjeni malo frekvenciju on ce i dalje pokazati kao ispravan kristal . Jedino instrument sa digitalnim displeyom ocitati vrijednost frekvencije. Lijep pozdrav jimmy i kao i ostalim majstorima .pozz
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
sigurno se neka zica otkacila...
-
- Expert
Pozdrav!
Ma:- sigurno se neka žica otkačila.. kako sam i rekao loš tranzistor, stavio sam BC548 ( oko 400 pojačanje) i sve šljaka ok, također, stavio sam i stiroflex kondenzatore.... 14 Mhz kristale testira, dalje nisam probao ( nemam),
Hvala kolege ..uslikam pa još večeras postavim sličuljak!
Ma:- sigurno se neka žica otkačila.. kako sam i rekao loš tranzistor, stavio sam BC548 ( oko 400 pojačanje) i sve šljaka ok, također, stavio sam i stiroflex kondenzatore.... 14 Mhz kristale testira, dalje nisam probao ( nemam),
Hvala kolege ..uslikam pa još večeras postavim sličuljak!