[REŠENO] Izbija OSIGURAČ kada se uključi ZAMRZIVAČ.

Forum za servisiranje bele tehnike
mile1965
Stariji član
Stariji član
Odjednom je u kući kod brojila izbio osigurač. Ustanovili smo da kada se uključi zamrzivač ponovo izbije osigurač. Omski sam merio utikač od zamrzivača i ništa nije u kratkom spoju. Interesuje me kako na najednostavniji način da ustanovim šta je neispravno, pretpostavljam motor ili starter. U pitanju je stariji Gorenje zamrzivač sandučar.
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Izbija oklopljeni osigurac faze, ili izbacuje sklopka?
Osiguraci na fazama u strujomeru su obicno 25A a retko 16A. To bi trebao da bude debeo spoj da on izbaci. Ako izbacuje sklopka, onda je dovoljno u trenutku starta da baci na masu.
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
mile1965
Stariji član
Stariji član
U kući je monofazna struja. Glavni osigurač je 20A i dva osigurača su 16A. Jedan od ta dva osigurač od 16A izgori. Radi se o klacičnim keramičkim topljivim osiguračima. Kako da probam zamrzivač (ustanovim šta je u kvaru) a da mi ne izgori uvek osigurač prilikom uključenja u utičnicu?
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Da bi ustanovio da li je motor problem, morasda ga iskljucis. Otkaci mu tu kutiju i iskljuci je sa motora pa probaj bez motora. Ako ti tada ne izbaci osigurac, onda je problem u motoru. Ako izbaci i tada, onda je problem u instalaciji zamrzivaca.
Ako pravis osigurac, pravi ga da bude sto slabiji. Motor zamrzivaca je slab i vuce struju koliko i jaka sijalica. Dovoljne su mu i dve licne iz napojnog kabla. Mozes da meris direktno na motoru otpore. Prikljucnica bi trebala da izgleda ovako kao na slici.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
boki1979
Expert
Expert
Ako ti izgara osigurač pri uključenju frižidera onda ti je zasigurno kratak spoj na samom fižideru a može da bude bilo gdje na utikaču,napojnom kablu ,termostatu,samom ožičenjuili motoru.Uzmi utikač i mjeri otpor faza-nula,faza-zemlja i nula-zemlja ako je bilo gdje otpor mali provjeri sve redom do kompresora.
mile1965
Stariji član
Stariji član
Hvala na odgovorima. Proveriću sve ovo što ste napisali. Zamrzivač se nalazi u selu a tamo idem jednom nedeljno pa kada odem proveriću i javiti se šta sam uradio.
mile1965
Stariji član
Stariji član
Najzad sam konstatovao šta je sa zamrzivačem. Kada skinem onu kutijicu sa motora (starter) i tako uključim kabel od zamrzivača u struju ne izbije osigurač. Kada sam ponovo vratio kutijicu na motor i uključio zamrtivač osigurač itbije. Znači MOTOR 100%.
Hvala na savetima i interesovanju za moj problem.