ztr-tester

Forum za alate i opremu servisa
hajro60
Expert
Expert
pozdrav cemu sluzi ovaj tester ima li neko iskustva
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Zum Testen von Zeilentrafos.
Trafotester. Fina alatka. U stvari, bese moderna dok se nije pojavio HR. Koning je stao sa proizvodnjom kada su kinezi i turci poceli maksimalno da kopiraju njihove proizvode. HR je ostao da se bori sa nelojalnom konkurencijom.
“Ne trudite se da postanete uspešni, već da budete od koristi.”
A.A.
hajro60
Expert
Expert
kupih na buvljaku za 5 eura a nisam do sada imao prilike da radim sa njim pa zoki ako imas iskustva izvoli pomozi pozzzz
Admin Jimmy
Administrator
Administrator
Been thanked: 2 times
hajro60 je napisao/la:kupih na buvljaku za 5 eura a nisam do sada imao prilike da radim sa njim pa zoki ako imas iskustva izvoli pomozi pozzzz
A gde je tu Zoki? :D
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Zoki otiso po pivo, ja sam inace Dejan od rodjenja :)
Imao sam kopiju keningovog testera u radnji gde sam nekad ucio zanat. Imao je tri kablica. B+, kolektor i ABL. Visokonaponski kabal se ubadao gore na kutiji. Imao je tri diode. Dobar, los i losa dioda.
Ovaj vidim da je sa dva kablica, tako da ne znam kako radi ali vidim da ima da se iskopa na netu. Takavu kopiju imam u nekoj fioci vec nekoliko godina i nisam ga nikad probao :D Dobio sam ga na poklon od nekog naseg bivseg kolege iz Krusevca koji se danas proslavio u industrijskoj elektronici. Nije mi objasnio kako radi, samo mi ga je ostavio kada je prolazio kroz Jagodinu. Verovatno da se kaci samo na B+ i kolektor. Mrzi me sad da prevodim i pretrazujem internet ali bi mogli ovih dana da razradimo to. Mozda u medjuvremenu i naidje neko koji ga je vec imao.
Moj kolega je prosle godine na buvljaku kupio za 3e HR-ov cuveni instrumenat za trafoe. Primetio ga je onako zutog u gomili gluposti donesenih iz svajcarske. Tip nije znao ni cemu sluzi ni koliko vredi :D Ti si znaci skupo prosao :D
A.A.
hajro60
Expert
Expert
zmaju izvini na krstenju u zokija oprostite brzina pokusaj nesto iskopati pozzzz
Admin tvzmaj
Super Moderator
Super Moderator
Kako sam ukapirao, to je oscilator sa NE555 i tranzistorima u izlazu.Polozaj W je test namotaj a polozaj D test diode. Trimerom se kalibrise prazan hod. Znaci pre merenja ga uklucis sa slobodnim stipaljkama i na potenciometru podesis granicu da ti svetli zelena LED.
Probaj ti to tako sto ces te dve stipaljke da zakacis na Kolektor i na Napajanje trafoa pa vidi sta ce da se desi. Probaj prvo sa dobrim trafoom, a onda uzmi neispravan.
Samo pazi da se ne zapalis, jer moguce je da se dese i ovakve struje kao na snimku :)

I nemoj da se zaboravis i ne javis rezultat :D
A.A.